Testing the Tasting


Food. Food. Food. It doesn't matter how much we talk, write, photograph food, and even though sometimes it is just too much to handle, still we can not resist to it. We all need to eat and we all know the old saying   We are what we eat. So why don’t we spare a moment and gather a bunch of good friends to share tasty food concentrating on what and how we eat.

On Friday night Ugne cooked some simple and beautiful food for some simple and beautiful people. She is one of my friends that is passionate and patient leisure cook.

We started the evening with spicy vegetable-noodle soup to kickstart upcoming winter season.  Aromas of sweated in pan onions, ginger, chili, garlic and cumin filled the air. The soup was made as follows: Sauté all the mentioned ingredients in the pan, add 1.5 vegetable stock and rice noodles and bright to a boil. Add thinly sliced celery and carrots at the end to keep the vegetables crunchy. Leave aside to sit for few minutes with a lid before serving. Crunchy, spicy and very filling.

For the main course we had Sous Vide Salmon with green peas mash. The inspiration came from one of the cooking websites that Ugne follows (http://www.chefsteps.com). Cook sous vide salmon for 35 min. and then fry it for 1 min. on the skin side just before serving. While salmon is cooking (sous vide), on the side in another pot cook peas with a pinch of salt, water and knob of butter over medium-high heat until peas become tender. When peas are ready remove from heat, strain, add lemon, pepper, coriander, mint and mix with an immersion blender. Flavour green peas mash with few knobs of butter. Garnish with salad on the side seasoned with olive oil and vanilla flavored balsamic vinegar cream.

To finalize this evening with a sweet note I made (under the supervision of Ugne) an Apple/Raspberry Crumble with mint ice cream. Recipe found in Ugne's notebook goes as follows: sauté six apples in the pan with half of a lemon juice and knob of butter for few minutes to make them tender and shorten the cooking time in the oven. For the crumble mixture combine approximately 100 gr. of flour and 75 g. butter.  Mix in few crushed oat cookies with 4 Tbsp of light brown sugar. Lay apples and frozen raspberries on the large pie plate and cover everything with the mixture. Cook in the oven preheated up to 180 C for 15 min. Add mint ice-cream just before serving. Voila Voila. Bear in mind that I made all the measurements based on my inner instincts because you always gotta trust your own guts in the end :)

Thank you Ugne!



 

we shall be one

I salute the light within your eyes where the whole Universe dwells. For when you are at that center within you and I am that place within me, we shall be one.
- Crazy Horse, Oglala Lakota Sioux (circa 1840-1877)

  


 

clouds and sea what else could it be

Châtaigne de Bretagne


Go out when it rains. Happy activity this weekend was picking up chataigne on the rainy day. We later cooked it on the hot embers in small caravan stove, had fun pealing it still hot and dusty, jumping around and finally ate it mouthfull with peace of chocolate.

sudden

when all of the sudden you are back
when all of the sudden it breaks
when all the sudden summer ends

Namas - karavanas

Šiame žemės lopinėlyje sunku rasti ponią rutiną. Pasimetė ji tarp tūkstančio ir vieno daiktelio, margų raštų, viso pasaulio spalvų , o ypač tarp keliaujančių namų ratų. Čia gyvenimas tiesiogine to žodžio prasme nestovi vietoje. Šis, beveik tris tonas sveriantis namukas, kuriame gyvena jauna keturių asmenų šeima, kartas nuo karto tvirčiau uždaro duris, surenka pristatomus laiptukus, transformuoja valgomąjį su virtuve ir iškeliauja. Kelionės būna nemažiau spalvingos nei pats karavanas. Dažnai tai cirko ir teatro festivaliai, nes namų šeimininkas - cirko klaunas, o šeimininkė - margaspalvių pagalvėlių ir sijonų siuvėja. Kaip dar kitaip ir galėtų būti. Jeigu dabar jums prieš akis kyla dideli raudoni batai, klauno nosis, pieštos lūpos iki ausų, tai ne, Krygo personažas visiškai netipinis, greičiausia jį būtų galima priskirti moderniesiems klaunams, kurie dirba kaip geri psichologai žaisdami su savo giliausiomis emocijomis, akistata išstatytomis su publika - jeigu pasidaro nejauku ar nesuveikė pokštas - nebėgi nuo jo, o improvizuodamas tempi tą baimę ar nejaukumą į sceną ir dar kartą pasijuoki iš to. Pabaigti klauno mokyklą tai tas pats kaip praeiti gerą savęs pažinimo kursą pilną iššūkių ir naujų patirčių. Pats Krygas veda klauno pamokas ir jas rekomenduoja visiems, net ir neketinantiems tapti profesionaliais klaunais, nes jo požiūris šekspyrinis: gyvenimas tai teatro scena, o mes - aktoriai, o jei visi mokėtume būti klaunais, kasdienybė būtų spalvingesnė.
Šioje šeimoje kunkuliuoja tiek energijos, kad kai jie nekeliauja - organizuoja savo kieme mini festivalius. Dažnai tai draugų (kitų klaunų, muzikantų, aktorių, magų, dainininkų) pasirodymai. Jų nedidelės nuomojamos žemės plote stovi medinė senų lentų klėtis, kurioje jaukiai įrengta scena, atgabenta iš tikro teatro, rankų darbo baras, keleta staliukų ir daug jaukių pagalvių. Čia vakare susirenka šeimos draugai ir netikėti paklydėliai - kiekvienas atsineša butelį vyno ir užkandžių. Scenoje tą kartą koncertavo žydo ir prancūzės duetas su tradicinėmis klezmer muzikos natomis integruojant prancūzams aktualias temas kaip antai "Tour de France" ar visur pasaulyje dėmėsio susilaukianti uošvė. Prie laužo sutemus nugirdau vieną Prancūzą pasakojant savo meilės istoriją, kaip dar jaunas būdamas ir keliaudamas po Indiją įsimylėjo vietinę mergaitę ir nusprendė atsiklausti jos tėvų leidimo ją vesti. Leidimas buvo duotas, bet tik su sąlyga, kad dabar jis turįs iškeliauti ir jei po metų dar noro turėsiąs, galėsiąs grįžti ir vesti jo dukrą. Susikrovęs turimus daiktus ant pečių šis iškeliavo ir metus pėsčiomis klaidžiojo po nepažįstamas šalis, kol pagaliau suėjus terminui, grįžo pas savo išrinktąją, ją vedė ir dabar augina dvi dukras. Šalia jo netrukus atsisėdo pasakiško grožio indė su ilgais sidabriniais plaukais ir juokdamasi prisiminė savo pirmuosius metus Prancūzijoje ir visus integracinius bei ypač komplikuotus biurokratinius procesus. Ugniai toliau traškant vienas iš svečių ėmė sekti pasaką apie keliaujančius namus...